MZZN-Allpro » Projecten » Goese Lyceum


 
 
Goese Lyceum

Locatie:  Goes
Materiaal: Composiet RAL9010 afwerking rondom kozijnen, aluminium 2mm waterslagen gecoat RAL9010

Extra info: 

Naar ontwerp van architect en oud-leerling Jaap Nieskens is het multifunctionele gebouw aan de Oranjeweg te Goes gebouwd door SMT/Aan de Stegge. Het gaat om een compact gebouw, dat 1.600 leerlingen huisvest. Bij het ontwerp is vooral gekeken om de onderhoudskosten tot een minimum te beperken. Aan de buitenzijde heeft SP architecten gekozen voor een combinatie van leisteen– 100% onderhoudsvrij – en witte aluminium puien die zich gemakkelijk laten reinigen.
Op de zuidzijde van het atriumdak staan 400 m2 aan zonnepanelen die energie leveren aan het net. In de 75 klaslokalen meten sensoren het Co2-gehalte, de lichtintensiteit en de beweging. Koeling, verwarming, frisse lucht en intensiteit van de led verlichting worden op deze manier steeds aangepast aan de behoefte. Aan de buitenzijde geeft de ovale vorm met veel glas een transparante uitstraling. Ook binnen zijn veel muren organisch – rond – vormgegeven. Grote ramen aan beide zijden van de klaslokalen geven een ruimtelijk effect. Het open leercentrum heeft een prachtig uitzicht op een parkachtige omgeving. “De architect heeft de klaslokalen niet op het zuiden georiënteerd, waardoor ze koeler blijven en dus minder energie vragen. Tegelijkertijd zorgt een goede isolatie dat warme lucht niet kan ontsnappen.”