Archives

Laan der Nederlanden

De 85 appartementen, de 174 vierkante meter commerciële ruimten en de openbare basisschool Het Kompas vormen samen een carrévormig gebouw met een groot binnenterrein. Onder het gebouw zit een halfverdiepte parkeergarage. Vijftien huurappartementen zijn bestemd voor 55-plussers en een aantal appartementen zal ruimte bieden aan cliënten van het RIBW (Regionale Instelling Beschermende Woonvormen) in het kader van beschermd wonen. De overige 47 appartementen zijn koopappartementen.

De basisschool Het Kompas komt aan één zijde van het gebouw. De school bestaat uit acht leslokalen en een peuterspeelzaal. Een deel van het binnenterrein wordt ingericht als speelplaats. De andere drie zijden van het gebouw zijn bestemd voor de commerciële ruimten op de begane grond met de bovengelegen appartementen. Het ontwerp is van Nico van Bockhooven van Blanca Architecten uit Haarlem.

De eerste paal die wethouder Mosk geslagen heeft, was door de toekomstige leerlingen van de basisschool fraai beschilderd.

Barts

Barts is de afgelopen jaren zo stormachtig gegroeid, dat het bestaande hoofdkantoor met distributiecentrum te klein was geworden. Aan het IJ in Asterdam is een nieuw pand gerealiseeerd van een 9.000 vierkante meter groot , waarin het hoofdkantoor en het logistiek centrum is gevestigd.

Omdat de uitstraling en sfeer van het huidige pand aan de Danzigerkade het team van Barts uitstekend bevallen is het bedrijf in zee gegaan met hetzelfde architectenbureau. Als extra uitdaging kreeg Dedato de opdracht mee een zo duurzaam mogelijk pand te ontwerpen. Daarom is gekozen voor een minimalistisch design waarin beton, staal en duurzaam hout de belangrijkste elementen zijn. Het gebouw wordt voorzien van diverse energiebesparende systemen, zoals koude- en warmteopslag in de aarde om de werkruimtes te koelen of te verwarmen.

Brandweerkazerne

Het metselwerk van de gevel van de Brandweerkazerne te Breda was niet goed verankerd en begon op verschillende plaatsen af te brokkelen. Er is gekozen de gevel opnieuw te bekleden met felsplanken van Prisma Ephyra.

It’s me

De nieuwbouw voor itsme Rotterdam is gebouwd langs de A15, op het bedrijventerrein Charloisse Poort II. De kavelkwadrant beslaat ca. 2400 m² en wordt ontsloten via een aftakking van de Driemanssteeweg. Op de kavel is een optimaal gebouw ontworpen, waarbij maximaal gebruik is gemaakt van het beschikbare oppervlak.

Uitgangspunten zijn het magazijn en de kantoorfunctie van het gebouw. Het kantoorgedeelte vormt het front verdeeld over twee lagen. Aan de achterzijde is het magazijn gesitueerd. Het kantoor is hierbij zowel functioneel-programmatisch als gebouw-conceptueel met het magazijn verweven.

De continue “beweging” van het kantoorkader symboliseert een dynamisch innovatief bedrijf in beweging. Het omkadert daarbij aan de voorzijde een grote glazen pui die de klantbenadering weergeeft. Samen, transparant en open zijn hierbij de kernwoorden. Het is de ‘showroom’, waarmee het gebouw letterlijk laat zien wat itsme in huis heeft. Het kader eindigt in een luifel, die de klant verwelkomt en deze (functioneel droog) naar de entree begeleidt. Ter plaatse van de zijgevel is in het kader het zonneterras van de kantine geïntegreerd.

Belangrijk in het ontwerp is de herkenning en zichtbare huisstijl van itsme. Het was de duidelijke opgave een nieuw gebouw te ontwerpen, dat in materiaal, kleur aansluiting zou vinden bij de bestaande vestigingen van itsme in o.a. Breda, Venlo en het hoofdkantoor in Raamsdonksveer. Hierbij is de witte gevelafwerking met kaders en blauwe accenten de basis.

In het ontwerp van de regiovestiging Rotterdam is gekozen voor een rustige materialisatie van wit gekleurde sandwich gevelpanelen voor het magazijn en één groot gebaar in de vorm van een wit aluminium kader voor het kantoor. De binnenzijde van dit kader heeft in navolging van de itsme huistijlkleuren een blauwe invulling gekregen. Aan de achterzijde van het gebouw zijn blauwe semitransparantie panelen in de gevel ontworpen, die voor (extra) daglicht in het magazijn zorgen.

Comenius College

De nieuwbouw betreft een gebouw voor de Comenius Mavo en het Comenius Beroepsonderwijs. Beide nieuwe gebouwen worden door een leerbrug verbonden met de bestaande bouw van de havo, het atheneum en het tweetalig vwo (het Comenius Lyceum). 
De drie scholen hebben elk hun eigen ingang, fietsenstalling, receptie, kluisjes, lokalen, conciërges en docententeam.

Winkelcentrum de Hoef

Bijna 50 jaar na de opening heeft winkelcentrum De Hoef een ingrijpende opknapbeurt ondergaan. Architectenbureau Koolstra & Partners heeft gekozen voor een ontwerp dat voortborduurt op de strakke architectuur van de jaren 60 &70. Tegelijkertijd hebben ze het winkelcentrum een eigentijds aanzien willen geven. Voor de materialisering en kleurstelling is een moderne oplossing gekozen, maar goed passend in de woonwijk.

Lidl

Het vorige pand van Lidl te Stein voldeed niet meer aan de eisen die een moderne bedrijfsvoering aan een winkelpand stelt. Er is daarom gekozen om het bestaande pand af te breken en te vervangen voor nieuwbouw.  De nieuwe Lidl heeft hiermee het hoogste energielabel A++++. Naast de verhoogde isolatiewaarden met HR driedubbel isolatieglas, ledverlichting en de laadpalen, telt het dak 338 zonnepanelen. Dat is voldoende om op een zonnige dag zelfvoorzienend te zijn. Er zijn milieuvriendelijke bouwproducten toegepast en is er sprake van regenwaterinfiltratie. De buitengevel is vervaardigd uit Alucobond panelen , waar het SZ-systeem in is verwerkt, volgens de leidraad van Lidl.