Archives

Lavetan

Om het pand een eigentijdse uitstraling te geven, moest het grondig worden gerenoveerd. Door toepassing van van Melser EVO cassettepanelen heeft het een mooie strakke en moderne uitstraling gekregen.

Mc Donalds

De nieuwe vestiging – het gaat om het 239ste restaurant in Nederland – levert ruim tachtig arbeidsplaatsen op. Er zijn twee verdiepingen met in totaal 235 zitplaatsen. 

Bij de bouw van de nieuwe zaak – gerealiseerd door projectontwikkelaar Wycker Veste – heeft duurzaamheid een grote rol gespeeld. Zo is overal led-verlichting aangebracht en worden de hamburgers en aanverwante zaken bereid in een nieuw keukensysteem. 

Daalse Kwint

De Daalse Kwint maakt deel uit van het Utrechtse stationsgebied en is met twintig jaar een relatief jong gebouw. Toch had de tijd zijn sporen nagelaten. Huurders vertrokken en toen ook ingenieursbureau Movares zich oriënteerde op een ander onderkomen, besloot eigenaar Deka Immobilien over te gaan tot renovatie. Het gebouw moest geschikt worden gemaakt voor Het Nieuwe Werken en aan de eisen van de huidige energie- en duurzaamheidsnormen voldoen, maar het moest ook aantrekkelijk ogen. Het is OPL Architecten gelukt om de uitstraling van het gebouw te verbeteren en onnodige sloop of vervanging te voorkomen.

Er is gekozen om grotendeels de kozijnen en al het glas te vervangen. Door de nieuwe kozijnen en glas wordt de isolatiewaarde van de gevel aanmerkelijk beter en zorgt het glas voor een hogere g-waarde.

Langs de dakrand wordt een luifel gemonteerd die 1,8 meter uit de gevel steekt. De entree wordt verplaatst naar het midden van de gevel, om een nieuwe, moderne en zeer representatieve entree te creëren. In de entree is een deel van de eerste verdiepingsvloer gesloopt om de plafondhoogte te benutten voor een ruime vide. Ook de algemene ruimtes worden gerenoveerd.

De dakbedekking is vervangen met een nieuw isolatiepakket met een Rc-waarde van minimaal 3,5. De dakvlakken die vanuit het gebouw zichtbaar zijn worden voorzien van een mos-sedum dak.

Daalse kwint is op duurzame wijze ontworpen en gerenoveerd, geheel volgens de BREEAM-richtlijnen. Het gebouw beschikt over energielabel A en het BREEAM duurzaamheidscertificaat Very Good.

Goese Lyceum

Naar ontwerp van architect en oud-leerling Jaap Nieskens is het multifunctionele gebouw aan de Oranjeweg te Goes gebouwd door SMT/Aan de Stegge. Het gaat om een compact gebouw, dat 1.600 leerlingen huisvest. Bij het ontwerp is vooral gekeken om de onderhoudskosten tot een minimum te beperken. Aan de buitenzijde heeft SP architecten gekozen voor een combinatie van leisteen– 100% onderhoudsvrij – en witte aluminium puien die zich gemakkelijk laten reinigen.
Op de zuidzijde van het atriumdak staan 400 m2 aan zonnepanelen die energie leveren aan het net. In de 75 klaslokalen meten sensoren het Co2-gehalte, de lichtintensiteit en de beweging. Koeling, verwarming, frisse lucht en intensiteit van de led verlichting worden op deze manier steeds aangepast aan de behoefte. Aan de buitenzijde geeft de ovale vorm met veel glas een transparante uitstraling. Ook binnen zijn veel muren organisch – rond – vormgegeven. Grote ramen aan beide zijden van de klaslokalen geven een ruimtelijk effect. Het open leercentrum heeft een prachtig uitzicht op een parkachtige omgeving. “De architect heeft de klaslokalen niet op het zuiden georiënteerd, waardoor ze koeler blijven en dus minder energie vragen. Tegelijkertijd zorgt een goede isolatie dat warme lucht niet kan ontsnappen.”